Nu skriver vi pensionshistoria

Våra pensions- och försäkringssidor har fått ett lyft och flyttat till Nya försäkringar

Vad du som arbetsgivare måste göra före den 31 december 2018.

Om de nya försäkringarna från den 1 januari 2019.

Såhär blir det mer pension för pengarna.

Som medlem i Arbetsgivarföreningen KFO omfattas dina anställda av kollektivavtalade försäkringar. De kollektivavtalade försäkringarna kompletterar de lagstadgade socialförsäkringar (via Försäkringskassan) vi har i Sverige.

Lägre kostnader och enklare hantering

Från den 1 januari 2019 kommer alla våra medlemmars kostnader för pensionsavsättning, försäkringar och omställning att minska med upp till 30 procent.

Dessutom kommer administrationen att bli enklare och säkrare. Antalet manuella moment i hanteringen av pensioner och försäkringar för dig blir färre, och du kommer efter årsskiftet att slippa minst en faktura. Med färre manuella moment minskar också risken för att göra fel.

Förbättringar för dig som arbetsgivare

Färre och större planer

Lägre kostnader är möjliga tack vare skalfördelar. Vi har slagit samman tio mindre pensionsplaner till två större. När mer pengar förvaltas i färre planer blir det helt enkelt billigare.

Lägre kostnader för omställning

Efter ett par års förhandlingar med LO och PTK har vi nu möjlighet att sänka kostnader för avsättningar till omställning med en tredjedel.

Samtliga KFO:s medlemmar kommer att få nya omställningsavtal i Trygghetsrådet TRS eller i nya omställningsstiftelsen Ciko. Kostnaderna minskar från 0,3 procent av lönesumman till 0,2 procent för alla.

De här förbättringarna är de största vi gör på 20 år. Alla arbetsområden och branscher inräknade.

Förbättringar för dina anställda

Samtidigt stärker du dina kort som arbetsgivare med de nya försäkringslösningarna. De förmånliga kollektivavtalade försäkringarna utökas nu för dina anställda. Bland annat med omställningsförsäkring för visstidsanställda och familjeskydd.

Pension och försäkring

Mer pension för pengarna. Om du tidigare fått en 90-grammare med bröd, får du nu en 100-grammare med bröd, fast till ett lägre pris.

Vad du som arbetsgivare behöver göra

Gäller dig som redan är medlem

Eftersom pensionsplaner förändras så kommer du som är medlem att få post från oss, Pensionsvalet och Collectum löpande. Vi kommer att lotsa dig igenom vad du behöver göra — om du behöver göra nåt alls.

 • Du som är arbetsgivare inom skola eller hälsa, vård och omsorg:
  För dig kommer det med stor sannolikhet att ske förändringar i lönerapporteringen.
  1. Tjänstemän och arbetare ska lönerapporteras till två olika ställen. Du måste med andra ord veta vilka som är tjänstemän respektive arbetare.
  2. Du gör bäst i att dubbelkolla lönerapportering hos Collectum före årsskiftet. Sedan påbörjas ny lönerapportering för arbetare till Pensionsvalet för från och med den 1 januari 2019.
 • Uppdatera din mejladress.
  Ta en extra koll på att dina mejladresser stämmer, särskilt till löneadministratörer, så undviker du att missa något.
 • Håll utkik i mejlboxen och här på webbsajten.
  Vår, Folksams, Collectums och Pensionsvalets sajter är alla under uppdatering just nu. Vi kommer att hålla dig informerad.

Tusen frågor — en support

Även om nyheterna är positiva och glädjande så förstår vi att det kan uppstå en del frågor. Vi har samlat våra bästa experter på området pension och försäkring. De kan snabbt och tryggt vägleda dig och räta ut frågetecknen.

Skicka dina frågor om pension, försäkring och omställning till nyaforsakringar@kfo.se.

Håll också utkik på instagramkontot nyaforsakringar.

Fredrik Mandelin

Titel
Pensions- och försäkringsexpert
Telefonnummer
08-702 54 26
E-postadress

Jesper Neuhaus

Titel
Förhandlingschef
Telefonnummer
08-702 54 32
E-postadress