Huvudavtal om omställning Fremia-LO

Arbetare som omfattas av kollektivavtal mellan Fremia och förbund inom LO som antagit Huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd har rätt till kompetensstöd under anställningen och stöd om de blir uppsagda.

CIKO, Fremias och LO:s egen omställningsorganisation, hanterar stöd till dig som arbetsgivare i samband med övertalighet, och till de arbetare som sägs upp på grund av arbetsbrist eller sjukdom, eller vars tidsbegränsade anställning inte förlängs på grund av arbetsbrist.

Vilket stöd kan man få enligt huvudavtalet?

Under tiden som anställd

Den arbetare som arbetat i genomsnitt minst sexton timmar per vecka i minst tolv månader inom en ramtid av 24 månader har rätt till rådgivning, vägledning och validering, samt yttrande från omställningsorganisation till CSN.

Den arbetare som efter att ha fyllt nitton år arbetat i genomsnitt minst sexton timmar per vecka i minst åtta år inom en ramtid av fjorton år har dessutom rätt till:

  • Kortvarigt studiestöd (för utbildningar som är kortare än en vecka)
  • Kompletterande studiestöd (för utbildningar som är minst en vecka)

När anställningen upphör

Om en arbetare blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom, kan hen ha rätt till stöd från CIKO. Detta gäller även om ni gör en överenskommelse om att anställningen ska upphöra på grund av arbetsbrist, eller om en tidsbegränsad anställning inte förlängs på grund av arbetsbrist.

Den arbetare som arbetat i genomsnitt minst sexton timmar per vecka i minst tolv månader inom en ramtid av 24 månader har rätt till omställningsstöd och kompetensstöd. Det kan vara till exempel rådgivning, vägledning, köpt utbildning eller köpt validering.

Arbetare som när anställningen upphör har fyllt 40 år och under de senaste fem åren varit anställd sammanlagt minst 50 månader hos arbetsgivare som omfattas av Huvudavtal Fremia-LO har dessutom rätt till ett engångsbelopp i form av avgångsbidrag Fremia (AGB).

Vad kostar huvudavtalet?

Premien för huvudavtalet är 0,49 % av lönesumman. Du får i efterskott tillbaka 0,15 procentenheter av premien från Kammarkollegiet. Det är Ciko som administrerar den återbetalningen till dig.

Rapportering och administration

Premien för huvudavtalet faktureras av Pensionsvalet utifrån den lönerapportering du gör till dem varje månad. Du som arbetsgivare behöver inte göra någon särskild administration av huvudavtalet.

Det är den anställde som ansöker om stöd från Ciko, men det är en bra idé att påminna dina medarbetare om möjligheten till ersättning, så de inte missar ersättning de har rätt till. Om det rör sig om stöd till en anställd där anställningen upphört, kan Ciko behöva underlag från dig, till exempel förhandlingsprotokoll.

Mer information om stöd enligt huvudavtalet

Ytterligare information om stöd till dig som arbetsgivare och till de anställda finns hos CIKO.

Vilka LO-förbund har antagit huvudavtalet?

Huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd har antagits av följande LO-förbund:

  • Fastighets
  • Hotell- och restaurangfacket
  • IF Metall
  • Kommunal
  • Seko