Vilken webbläsare ska jag använda?

Det finns flera webbläsare att välja mellan både på datorn och i mobilen. Den här webbsajten fungerar fint med alla vanliga webbläsare, men vi rekommenderar att du följer flocken, och väljer ledande märken.

Webbläsare på datorn

Bäst: Google Chrome

Om du vill använda den klart ledande webbläsaren ska du använda Googles Chrome. Andelen användare globalt är nästan 80 procent. Några av anledningarna till att Chrome tagit ledartröjan är

  • enkelhet (ren och begriplig design),
  • snabbhet (framför allt för komplexa webbsidor),
  • säkerhet (ingenjörerna i Googles Chromiumteam har rykte om sig) och
  • plattformsoberoende (funkar snällt på alla vanliga datorer).

Därför rekommenderar vi att du också använder Chrome.

Sämst: Microsoft Internet Explorer (IE)

En webbläsare du däremot bör sluta använda är Internet Explorer. Det tycker Microsoft själva också. Utvecklingen av den webbläsaren har upphört sedan länge. Andelen som använder Internet Explorer och efterföljaren Edge på dator har krympt till runt fyra procent globalt.

Använder du Apples Iphone så kör du troligen webbläsaren Safari. Och det går ju hur bra som helst. Har du en Andriodmobil så kör du garanterat Chrome.

World Wide Web Consortium (W3C)

Siffrorna talar sitt tydliga språk

Här ser du webbläsartrenden månad för månad. Statistiken publiceras av internationella webbkonsortiet W3C. Det är den organisation som sätter globala industristandarder för produkter och webbutveckling, bland annat när det gäller tillgänglighet, och som vi alla har att förhålla oss till.