Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor på vår webbsajt. När du använder våra webbtjänster accepterar du också att information om ditt besök lagras i din webbläsare.

Coronaviruset: Högt tryck på våra medlemsföretag inom hälsa, vård och övrig omsorg

Våra medlemsföretag inom hälsa, vård och övrig omsorg står just nu under högt tryck. Vi har drygt 120 medlemsföretag med 10 000 anställda som arbetar med att bedriva vård på bland annat vårdcentraler, äldreboenden och inom hemtjänst.

Våra medlemmar är i centrum i kampen mot corona-viruset. Jasmina Helander Rådgivare, hälsa, vård och övrig omsorg ger en nulägesrapport. Medlemmar inom vård och omsorg har ett hårdare tryck än vanligt men är vana vid att hantera pressade situationer. Vi står i fronten under denna pandemi och medlemmarna gör ett fantastiskt jobb med hög arbetsbelastning, personalbortfall, risk för underskott av material och utrustning men med stor kompetens och vilja att arbeta vidare med hög kvalitet.

Vi behöver stötta våra medlemmar så gott vi kan i denna pressade situation så att de kan fokusera på verksamheten. Det som är önskvärt just nu är att våra myndigheter förmedlar tydligare information om hur saker och ting ska hanteras. Försäkringskassan behöver ha konkret information om hur arbetstagaren ska ansöka om sjukpenning som kompensation för karensavdraget. Lagen som reglerar korttidspermittering måste ändras så att det även omfattar offentligt finansierad verksamhet, vilken den i dagsläget inte gör. Arbetsmiljöverket behöver vara tydligare med vad som gäller då det råder brist i hela landet på personlig skyddsutrustning.