Insamling av löner

2020 års insamling av löner för att få ut lönestastistik

Lönestatistiken är en av våra mest uppskattade medlemstjänster. Det handlar ytterst om att veta att du ligger rätt i lönesättningen. Lönesummorna samlas in under det sista kvartalet varje år. Du får alltid ett separat brev om det när det dags så du inte missar insamlingen.

 • Insamling av septemberlöner 2020:

  • Öppen 19 oktober–6 november.
 • För dig som tillhör folkrörelsen och därmed rapporterar in löner för oktober 2020:

  • Öppen 16 november–18 december.
 • Invänta gärna lönekörningen för månaden så att du får med all avvikelse.
 • Du får som administratör i din organisation en inbjudan via mejl så du vet när rapporteringen startar.

Support

Finns i en chatt när du loggat in för att rapportera lönestatistik. Du kan också kontakta oss på lonestatistik.kfo@statisticon.se om du har frågor om insamlingen. Kontakta vår webbsupport om du har frågor om din inloggning.

Varför samlas lönerna in?

Lönestatistiken är en av våra mest uppskattade medlemstjänster. Dels för att du som organisation vet att du ligger på rätt nivå vid lönesättning när du anställer. Och dels för att vi skickar in uppgifterna till SCB som en service, om du tillhör dem som måste göra det, så du slipper onödig administration.

Syftet med lönestatistiken

 1. Du kan använda lönestatistiken vid lönesättning.
 2. Lönestatistiken är ett viktigt underlag för de centrala löneförhandlingarna.
 3. Uppgifterna används även av Medlingsinstitutet och Statistiska centralbyrån (SCB) som tar fram officiell statistik för hela Sverige. Du behöver bara rapportera till oss så sköter vi resten.
 4. Till exempel Konjunkturinstitutet och olika forskningsinstitut använder lönestatistiken för makroekonomiska analyser.

Så går det till

Du loggar in med ditt medlemskonto med mejladress och lösenord som vanligt. Klicka sedan på länken till lönestatistiken för att komma dit.

Där finns ytterligare detaljerade anvisningar och korta instruktionsfilmer som visar dig hur du ska göra.

Var finns inrapporteringen av lönestatistik?

När insamlingen startar, kommer länken Lönestatistik att finnas i din kontopanel. (Högra menyn där ditt namn står när du loggat in.) Länken syns medan insamlingen är igång. Enbart du som är administratör kan se länken.

Logga in och klicka på länken till lönestatistiken.

Hur lång tid tar det?

Det tar normalt från 30 minuter till ett par timmar att rapportera in löner. Men du har en hel månad på dig att göra det. Det är septemberlönerna som ska rapporteras in i oktober månad för de allra flesta.

Vem kan rapportera lönestatistik

Alla som har administratörsrättigheter till KFO:s webbplats. Dock kan enbart en enda person per verksamhet rapportera in uppgifter. När en person börjat rapportera låser vi sidan för andra administratörer. Det är av sekretesskäl eftersom lönestatistik räknas som personuppgifter.

Om du ångrar dig, och ändå vill att någon annan ska rapportera än den som påbörjat arbetet, går det bra att kontakta supporten för att få det ordnat.

Ska alla KFO:s medlemmar lämna lönestatistik?

Alla som ingår i Medlingsinstitutets/SCB:s urval oavsett årslönesumma måste göra det.

Insamlingen vänder sig därefter till alla verksamheter som i de senaste årsuppgifterna fyllt i en årslönesumma på minst 800 000 kr. (Minst 300 000 kr för folkrörelser och andra ideella verksamheter.)

Var finns information om vilka uppgifter som ska lämnas och på vilket sätt jag kan göra det?

Allt du behöver veta finns på webbsidan för inrapportering dit länken i leder när du är inloggad.

Vi samarbetar med SCB som tur är

Om du tillhör de företag och organisationer som enligt lag är skyldiga att lämna uppgifter till Medlingsinstitutets strukturlönestatistik får du ett separat brev om detta. Vi samarbetar med SCB för att undvika dubbelinsamling av löneuppgifter. Du behöver bara rapportera uppgifterna till oss så sköter vi resten.

Facebookgrupp för lönehandläggare

Om du administrerar löner, för en verksamhet som är medlem i Arbetsgivarföreningen KFO, så kan du vara med i gruppen KFO lönehandläggare på Facebook. Syftet med gruppen är att dela erfarenheter och ventilera frågeställningar med kollegor.

Publicerad
den 21 september, 2016
Uppdaterad
för 17 timmar sen