Inrapportering av lönestatistik

Lönestatistiken är en av våra mest uppskattade medlemstjänster. Det handlar ytterst om att veta att du ligger rätt i lönesättningen. Årslönesummorna samlas in under månaderna oktober och november varje år.

  • Insamling av septemberlöner 2019 är öppen under hela oktober månad och är förlängd till den 15 november.
  • För dig som tillhör folkrörelsen och därmed rapporterar in löner för oktober 2019 är insamlingen öppen under hela november månad.
  • Du kan göra rapporteringen närsomhelst under hela månaden.
  • Du kommer att få en inbjudan via mejl så du vet när rapporteringen startar.

Support

Alla tänkbara frågor om lönestatistik får du hjälp med här:


Varför samlas lönerna in?

Lönestatistiken är en av våra mest uppskattade medlemstjänster. Dels för att du som organisation vet att du ligger på rätt nivå vid lönesättning när du anställer. Och dels för att vi skickar in uppgifterna till SCB som en service, om du tillhör dem som måste göra det, så du slipper onödig administration.

Syftet med lönestatistiken

  1. Du kan använda lönestatistiken vid lönesättning.
  2. Lönestatistiken är ett viktigt underlag för de centrala löneförhandlingarna.
  3. Uppgifterna används även av Medlingsinstitutet och Statistiska centralbyrån (SCB) som tar fram officiell statistik för hela Sverige. Du behöver bara rapportera till oss så sköter vi resten.
  4. Till exempel Konjunkturinstitutet och olika forskningsinstitut använder lönestatistiken för makroekonomiska analyser.

Så går det till

Precis som tidigare sker rapportering via den här webbplatsen. Du loggar in som vanligt för att komma till inrapporteringen av lönestatistiken. Har du glömt lösenordet klickar du bara på Glömt lösenord och väljer ett nytt.

Var finns inrapporteringen av lönestatistik?

När insamlingen startar, kommer länken Lönestatistik att finnas under Mina sidor. Länken syns när insamlingen startar. Enbart du som är administratör kan se länken.

Hur lång tid tar det?

Det tar normalt ett par timmar att rapportera in löner. Du har en hel månad på dig att göra det. Det är septemberlönerna som ska rapporteras in i oktober månad för de allra flesta.

Vem kan rapportera lönestatistik?

Alla som har administratörsrättigheter till KFO:s webbplats. Dock kan enbart en enda person per verksamhet rapportera in uppgifter. När en person börjat rapportera låser vi sidan för andra administratörer. Det är av säkerhetsskäl eftersom lönestatistik räknas som känslig information.

Om du ångrar dig, och ändå vill att någon annan ska rapportera än den som påbörjat arbetet, går det bra att kontakta supporten för att få det ordnat.

Ska alla KFO:s medlemmar lämna lönestatistik?

Insamlingen vänder sig till alla verksamheter med en årslönesumma på minst 800 000 kr. (Minst 300 000 kr för ideella verksamheter.)

Var finns information om vilka uppgifter som ska lämnas och på vilket sätt jag kan göra det?

Allt du behöver veta finns på webbsidan för inrapportering dit länken i leder när du är inloggad.

Vilka yrkeskoder ska jag använda?

Det beror på vilket eller vilka kollektivavtal ni har. Antingen använder du SCB:s standard för svensk yrkesnomenklatur, SSYK96 eller SSYK2012, eller KFO:s egendefinierade. De koder som som gäller för respektive kollektivavtal finns under Hjälp i menyn där inrapporteringen sker.

Vi samarbetar med SCB som tur är

Om du tillhör de företag och organisationer som enligt lag är skyldiga att lämna uppgifter till Medlingsinstitutets strukturlönestatistik får du ett separat brev om detta. Vi samarbetar med SCB för att undvika dubbelinsamling av löneuppgifter. Du behöver bara rapportera uppgifterna till KFO så sköter vi resten.

Publicerad
den 21 september, 2016
Uppdaterad
för 8 månader sen