Att härda ut i vardagen och känna hopp om framtiden

Vi befinner oss mitt uppe i en pandemi och kampen mot coronaviruset mobiliserar hela vårt samhälle. Sverige och världen upplever en av de värsta kriserna sedan 1930-talet. Företag riskerar att gå under och mängder av jobb att försvinna. Alla påverkas, såväl företag som individer. Men en dag så kommer vi ur det här.

Vi genomgår en kris vars motsvarighet vi inte tidigare mött. För många handlar det om att få verksamheten att överleva, för andra handlar det om att parera den kraftigaste och snabbaste konjunkturnedgången någonsin. Alla drabbas och det på olika sätt. Vad som förenar är arbetet för att bidra till minskad smittspridning, det kan handla om att arbeta hemma, skydda den som är i behov av personlig assistans, vård eller annan omsorg eller att helt enkelt hålla ett hälsosamt avstånd i matvarubutiken.

Nya lösningar på gemensamma utmaningar

Men det handlar också om att säkerställa medarbetarnas behov av en trygg och säker arbetsmiljö, något som inte minst påverkar de som varje dag arbetar inom vård, skola och omsorg eller inom dagligvaruhandeln. Samtidigt sköljer också en våg av varsel och permitteringar över Sverige och i dess spår ökar kraven att klara verksamheten med betydligt färre i personalstyrkan. Det är inte en helt enkel ekvation att få att gå ihop. Stödåtgärderna från det offentliga är på väg att komma på plats, men vi ser också hur denna kris mobiliserar kraft och engagemang och leder till nya lösningar på gemensamma utmaningar.

Medlemsservice är kärnan

Varje dag får vi höra om hur tillvaron ser ut från våra medlemsföretag och organisationer och vi får fler frågor än någonsin tidigare om hur det ska gå till för att klara verksamheten. Och jag kan lova att vi alltid gör vårt yttersta för att bidra med svaren och att vara ett stöd för alla som behöver det. Våra rådgivare är aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Och vår samlade kunskap kan göra det om inte lätt så åtminstone enklare att lösa många problem och få vägledning i svåra situationer.

Nu anpassar vi våra liv och verksamheter efter den pågående krisen. Men en dag kommer vi att blicka tillbaka på denna tid och dra många av lärdomar. Kanske ser vi över våra konsumtionsmönster, vänjer oss vid digitala möten och distansutbildning, omprövar hela systemet för offentligfinansierade aktörer inom välfärdssektorn, ännu tydligare ser behovet av ett starkt civilsamhälle och idéburen sektor eller omvärderar krishanteringsstrategier och vårdkapacitet? En sak är säker, vi kommer att möta en framtid som inte ser ut som igår.

Nu blickar vi framåt

Vi är nu inne i stilla veckan men det är en beskrivning vi får ta med en nypa salt ett år som detta. Många kommer under den stundande påsken att kunna få några dagars välbehövlig ledighet, medan många andra kommer att behöva arbeta mera än någonsin för att bidra till ett Sverige som håller öppet. Det kan vara svårt att ha blicken fäst mot horisonten, men det är precis vad vi måste göra, vi har mycket kvar att uthärda i vardagen men måste också våga se framåt och det gör vi bäst tillsammans, med hjälp av varandra. En dag kommer vi ur det här.  

Fram till dess håller vi huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.

I denna märkliga tid vill jag önska er alla en Glad Påsk!